top of page

Huvudvärk

Huvudvärk är vanligt och drabbar någon gång de flesta av oss. Huvudvärk kan komma från exempelvis stress, muskelstelhet och synfel. Även om huvudvärk oftast är ofarligt och brukar gå över av sig själv kan huvudvärk också vara tecken på en mer allvarlig sjukdom. En plötslig och kraftig huvudvärk, eller en nytillkommen huvudvärk hos någon som inte brukar ha huvudvärk bör tas på allvar och utredas. 

Den vanligaste typen av huvudvärk är spänningshuvudvärk. Spänningshuvudvärk beskrivs  som ett stramt band runt huvudet, som om du har på dig en trång mössa. En annan vanlig orsak till huvudvärk är migrän. Migrän är oftast ensidig men kan drabba hela huvudet. Migrän kommer ofta med flera kännetecknande symptom som exempelvis “aura”, yrsel, känslighet för ljud och ljus eller kräkningar. 

Några vanliga typer av huvudvärk och dess symptom

  • Spänningshuvudvärk. Molande, ofta dubbelsidig med tryckkänsla.

  • Cervikogen huvudvärk. Huvudvärk där smärtans ursprung härstammar från strukturer i halsryggen såsom leder och muskler. Molande, ofta ensidig. 

  • Migrän. Ofta ensidig och episodisk som kan inkludera yrsel, illamående, synstörningar mm.

  • Hortons huvudvärk. Också kalla klusterhuvudvärk. Extremt svår smärta bakom ena ögat. Förekommer ofta samma klockslag varje dag under några veckor.

  • Sekundär huvudvärk. Orsakat av exempelvis trauma, infektioner, tandgnissling eller synfel.  

  • Läkemedelsutlöst huvudvärk. Kan drabba dom som dagligen, under en längre tid tar värktabletter. 

Vad kan du göra om du drabbats av huvudvärk?  

Se över din livsstil. Skapa tid för avslappning och återhämtning. Se till att äta och dricka väl, ta små pauser i jobbet och få tillräckligt med fysisk aktivitet. Ovan nämnda åtgärder är alla viktiga i förebyggandet av huvudvärk. 

Vad kan vi göra för dig om du drabbats av huvudvärk? 

Vi hjälper dig med en noggrann undersökning kring din huvudvärk. Vad är det som har utlöst den? Vi letar efter orsaken till huvudvärken samtidigt som vi försöker utesluta allvarligare diagnoser. Inledningsvis fokuserar vi på att minska din huvudvärk. Detta gör vi genom manuella behandlingar som exempelvis led-manipulation eller mjukdelsbehandling. Vidare fokuserar vi på varför huvudvärken har uppkommit och vad vi kan göra tillsammans för att det inte ska komma tillbaka. Detta genom en individanpassad behandlingsplan med hemövningar som justeras efter tidens gång och progression.

Artros

Benhinneinflammation

Bursit

Cervikogen Huvudvärk

Diskbråck
Frozen shoulder
Hopparknä

Huvudvärk
Hälsenebesvär
Hälsporre
Impingement
Ischias
Karpaltunnelsyndrom
Löparknä
Migrän
Mortons neurom
Muskelbristning
Muskelinflammation
Nackspärr
Ont i armbågen
Ont i axeln
Ont i bäckenet
Ont i handleden
Ont i höften
Ont i knät
Ont i käken
Ont i ljumsken
Ont i ländryggen
Ont i nacken
Ont i ryggen
Ont i svanskotan
Piriformissyndrom
Ryggskott
Schlatterknä
Skolios
Spänningshuvudvärk
Stukad fot
Tennisarmbåge
Trokanterit
Whiplash
Yrsel

bottom of page