top of page

Ischias

Ischias är ett symtom med utstrålande smärta från ryggen. Utstrålningen följer ischiasnervens utbredning mot höft, säte, ben och fötter. Hur mycket och var det strålar beror på besvärets ursprung och omfattning. Symtomet uppstår när ischiasnerven som går ner i benen utsätts för någon form av irritation. Det kan vara ett diskbråck eller pålagringar som exempelvis stenos. I folkmun pratas det om äkta ischias och falsk ischias. Äkta ischias har sitt ursprung i ryggradens strukturer medans falsk ischias beror på ett besvär som ligger utanför ryggradens strukturer, exempelvis en spänd muskel.

Ischias som symtom är inte farligt. Det kan gå över efter några dagar upp till någon månad. Är din ischias väldigt kraftig och påverkar din vardag bör du söka vård för den. Uppstår det känselbortfall i ljumskregionen eller att du får problem med att sköta urinering och avföring ska du omedelbart söka akut vård.  

Vad kan du göra om du drabbats av ischias? 

  • Försök att hitta lägen som avlastar utan att bli liggandes stilla under längre perioder. 

  • Kyla på smärtan kan lindra. 

  • Det finns övningar du kan göra vid ischias. En av de bättre är att ligga på mage och sen höja upp överkroppen och böja ryggen bakåt. 

  • Boka tid hos en kiropraktor.

Vad kan vi göra för dig om du drabbats av ischias? 

Vi hjälper dig med en noggrann undersökning kring din ischiassmärta. Vad är det som har hänt och varför. Vi letar efter orsaken till din ischias samtidigt som vi kan utesluta allvarligare diagnoser. Är det äkta ischias eller är det falsk ischias? Inledningsvis fokuserar vi på att återställa kroppens funktion och minska din smärta. Detta gör vi genom manuella behandlingar som exempelvis led-manipulation eller mjukdelsbehandling. Vidare fokuserar vi på varför ditt besvär uppkommit och vad vi kan göra tillsammans för att det inte ska komma tillbaka. Detta genom en individanpassad behandlingsplan med hemövningar som justeras efter tidens gång och progression. 

Artros

Benhinneinflammation

Bursit

Cervikogen Huvudvärk

Diskbråck
Frozen shoulder
Hopparknä

Huvudvärk
Hälsenebesvär
Hälsporre
Impingement
Ischias
Karpaltunnelsyndrom
Löparknä
Migrän
Mortons neurom
Muskelbristning
Muskelinflammation
Nackspärr
Ont i armbågen
Ont i axeln
Ont i bäckenet
Ont i handleden
Ont i höften
Ont i knät
Ont i käken
Ont i ljumsken
Ont i ländryggen
Ont i nacken
Ont i ryggen
Ont i svanskotan
Piriformissyndrom
Ryggskott
Schlatterknä
Skolios
Spänningshuvudvärk
Stukad fot
Tennisarmbåge
Trokanterit
Whiplash
Yrsel

bottom of page