top of page

Ryggskott

En akut insättande ryggsmärta som drabbar en stor del av populationen någon gång under deras livstid. Ryggskott kallas även för lumbago och kommer oftast i samband med felaktig, hastig eller långvarig överbelastning av ryggen. När belastningen på ryggkotornas leder, diskar, muskulatur eller annan vävnad blir för stor uppfattas den som en risk för skada. Svaret i kroppen bli att musklerna krampar ihop sig för att skapa stabilitet och på så sätt skydda kroppen mot den eventuella skadan. Ryggskott gör ofta väldigt ont, smärtan kan upplevas skärande eller huggande och kan även stråla ut mot skinkorna och benen. När det stråla mot skinkorna och ner i benen kallas detta för Ischias. Du kan alltså ha lumbago med ischias. Är det ett kraftigt ryggskott kan felställningar i kroppen uppstå, en typ av funktionell skolios. 

 

Om det i samband med ryggskottet uppstår känselbortfall i ljumskregionen eller att du får problem med att sköta urinering och avföring ska du omedelbart söka akut vård.

Hur lång tid varar ett ryggskott?

Ryggskott är vanligtvis inte farligt och läker ut av sig själv inom några veckor.

Vad kan du göra om du drabbats av ett ryggskott?

  • Du ska röra på dig. Var aktiv efter din förmåga och försök göra dina vardagliga sysslor så gott det går. Rörelse är av stor vikt vid ryggskott för att minska smärtan.  

  • Du ska inte ligga stilla för länge. Långvarigt sittande eller liggande kan förvärra ditt ryggskott. 

  • Du ska lyssna på kroppen, ta det lugnt och andas. Stress förvärrar oftast besväret. Känner du dig orolig ska du kontakta vården. 

  • Boka tid hos en kiropraktor

Vad kan vi göra för dig om du drabbats av ryggskott? 

Vi hjälper dig med en noggrann undersökning kring ditt ryggskott. Vad är det som har hänt och varför. Vi letar efter orsaken till ryggskottet samtidigt som vi kan utesluta allvarligare diagnoser. Inledningsvis fokuserar vi på att återställa kroppens funktion samt minska din smärta. Detta gör vi genom manuella behandlingar som exempelvis led-manipulation eller mjukdelsbehandling. Vidare fokuserar vi på varför ryggskottet har uppkommit och vad vi kan göra tillsammans för att det inte ska komma tillbaka Detta genom en individanpassad behandlingsplan med hemövningar som justeras efter tidens gång och progression.

Artros

Benhinneinflammation

Bursit

Cervikogen Huvudvärk

Diskbråck
Frozen shoulder
Hopparknä

Huvudvärk
Hälsenebesvär
Hälsporre
Impingement
Ischias
Karpaltunnelsyndrom
Löparknä
Migrän
Mortons neurom
Muskelbristning
Muskelinflammation
Nackspärr
Ont i armbågen
Ont i axeln
Ont i bäckenet
Ont i handleden
Ont i höften
Ont i knät
Ont i käken
Ont i ljumsken
Ont i ländryggen
Ont i nacken
Ont i ryggen
Ont i svanskotan
Piriformissyndrom
Ryggskott
Schlatterknä
Skolios
Spänningshuvudvärk
Stukad fot
Tennisarmbåge
Trokanterit
Whiplash
Yrsel

bottom of page