top of page

Nackspärr

Nackspärr innebär att du får en plötslig insättande smärta med stelhet på grund av krampande muskler i nack- och skulderregionen. Nackspärr kan uppstå vid hastiga, felaktiga rörelser eller om du sovit i en obekväm position under natten då belastningen varit fel under en längre tid. När belastningen på ryggkotornas leder, diskar, muskulatur eller annan vävnad blir för stor uppfattas den som en risk för skada. Svaret i kroppen blir att musklerna krampar ihop sig för att skapa stabilitet och på så sätt skydda kroppen mot den eventuella skadan. Nackspärr leder ofta till felställning i nacken pga att musklerna som krampar drar ihop sig. Detta är inte farlig och försvinner när nackspärren läkt ut och musklerna slutat krampa.

Hur lång tid varar en nackspärr?

Nackspärr är inte farligt och går normalt över av sig självt. Däremot kan tiden man har en nackspärr variera lite, både beroende på kroppens förutsättningar men också på hur mycket man lyckas komma igång med rörelse och eventuell behandling

Vad kan du göra om du drabbats av en nackspärr?

  • I det akuta skedet av en nackspärr så räcker det med små rörelser av nacke och skuldra för att sedan lägga till tyngre övningar allt eftersom. 

  • Försök att inte vara stilla allt för länge med huvudet, utan rör på dig ofta.

  • Värme runt nacken kan smärtlindra och kännas skönt. 

  • Boka tid hos en kiropraktor

Vad kan vi göra för dig när du drabbats av en nackspärr?

Vi hjälper dig med en noggrann undersökning av din nackspärr. Vad är det som har hänt och varför. Vi letar efter orsaken till nackspärren samtidigt som vi kan utesluta allvarligare diagnoser. Inledningsvis fokuserar vi på att återställa kroppens funktion samt minska din smärta. Detta gör vi genom manuella behandlingar som exempelvis led-manipulation eller mjukdelsbehandling. Vidare fokuserar vi på varför nackspärren har uppkommit och vad vi kan göra tillsammans för att det inte ska komma tillbaka Detta genom en individanpassad behandlingsplan med hemövningar som justeras efter tidens gång och progression.

Artros

Benhinneinflammation

Bursit

Cervikogen Huvudvärk

Diskbråck
Frozen shoulder
Hopparknä

Huvudvärk
Hälsenebesvär
Hälsporre
Impingement
Ischias
Karpaltunnelsyndrom
Löparknä
Migrän
Mortons neurom
Muskelbristning
Muskelinflammation
Nackspärr
Ont i armbågen
Ont i axeln
Ont i bäckenet
Ont i handleden
Ont i höften
Ont i knät
Ont i käken
Ont i ljumsken
Ont i ländryggen
Ont i nacken
Ont i ryggen
Ont i svanskotan
Piriformissyndrom
Ryggskott
Schlatterknä
Skolios
Spänningshuvudvärk
Stukad fot
Tennisarmbåge
Trokanterit
Whiplash
Yrsel

bottom of page